DOLAR
32,5193
EURO
34,8902
ALTIN
2.441,68
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sultan Papağanları Hakkında Bilimsel Gerçekler

Evcil kuş denilince pek çok kişinin aklına birinci olarak muhabbet kuşları gelecektir. Şayet biraz daha büyük bir kuş isterseniz siyah gagalı …

10.08.2022 13:20
0
A+
A-

Evcil kuş denilince pek çok kişinin aklına birinci olarak muhabbet kuşları gelecektir. Şayet biraz daha büyük bir kuş isterseniz siyah gagalı, kocaman papağanları da düşünebilirsiniz. Lakin biraz büyük olsun lakin çok da olmasın derseniz karşınıza çıkan seçenek sultan papağanı olacaktır. Sultan papağanları, muhabbet kuşları ile büyük papağan karışımı bir görünüme, çilli üzere görünen yanaklara ve dik sarı saçlara sahiptir.

Hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen evcil kuş tiplerinden bir tanesi olan sultan papağanının bu kadar tanınan olmasının tek nedeni dış görünüşü değil. Bu canlılar tıpkı vakitte son derece uyanıktır, çocuklarla ve başka evcil hayvanlarla çok uygun anlaşırlar. Yani bu türlü bir canlıyı konutunuza aldığınız vakit ailenize yeni bir birey eklemiş olursunuz. Gelin sultan papağanı hakkında birtakım bilimsel gerçeklere yakından bakalım.

Sultan papağanı hakkında bilimsel gerçekler:

Sultan papağanı yüzlerce yıl evvel Avustralya’da keşfedildi
Sultan papağanı çok uzun vakit yaşayabilir
Bu küçük canlılar ormanda on kaplan gücündedir
Baba üzere baba
Gece yatmak, sabah kalkmak bilmez
Sultan papağanı ıslık çalarak mükemmeller yaratabilir
Sultan papağanlarının pek çok farklı renk versiyonu vardır
Eğer bir sultan papağanı besliyorsanız sistemli veteriner denetimlerini ihmal etmeyin

1ff646f52ffae583081b7ea46f2c2b49c50ae5f3

Sultan papağanı yüzlerce yıl evvel Avustralya’da keşfedildi:

Kakadugiller ailesine ilişkin bir canlı çeşidi olan sultan papağanının anavatanı, bugün beslediğimiz pek çok evcil kuş üzere Avustralya’dır. Renkleri nedeniyle İngilizce Cockatiel olarak isimlendirilen bu canlılar ilk sefer 1770’li yıllarda keşfedildiler. Avustralya kıtasının keşfedilmesi sonrası bölgeye akın eden Avrupalılar, meskenlerine döndükleri vakit yanlarında çokça altın ve kafesler dolusu sultan papağanı vardı. Vakit içinde sevilmiş ve dünyanın farklı noktalarına buradan yayılmıştır.

Sultan papağanı çok uzun vakit yaşayabilir:

Doğada ömür müddeti elbette değişiklik gösterebilir lakin evcil bir sultan papağanının ortalama ömrü 15 yıldır. Bu canlılar kediler ve köpekler üzere son derece hassas bir bakıma muhtaçlık duyarlar. Şayet uygun bir etrafta yanlışsız beslenirse ve tüm gereksinimleri vaktinde karşılanırsa 25 yıl ve hatta daha fazla yaşayan sultan papağanları olduğu görülmüştür.

837b9657e5d393190ac312e37ea978ae3ef59497

Bu küçük canlılar ormanda on kaplan gücündedir:

Bugün Avustralya bozkırlarına kısa bir seyahat yaparsanız en kurak bölgelerde bile sürüler halinde gezen sultan papağanları ile karşılaşabilirsiniz. Sürü halinde büyük su kütleleri aramak için uzun uzaklıkları rahatlıkla aşabilirler. Ufak tohumlar ve taze kısımlar bularak uzun mühlet hayatta kalabilirler. Bu açıdan baktığımız vakit sultan papağanlarının son derece toplumsal hayvanlar olduklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle şayet onunla sık sık vakit geçirmeyecekseniz ve uzun mühlet tek başına bırakacaksanız çift olarak beslemeniz çok daha hakikat olacaktır.

Baba üzere baba:

Sultan papağanları hakkında en farklı bilgilerden bir tanesi ise erkeklerin son derece başarılı babalar olmalarıdır. Kuluçka ve yeni doğan bakımı süreçleri annenin denetimindedir. Baba ise bu mühlet boyunca yanlarından bir an olsun ayrılmaz. Ailenin güvenliğini sağlamak onun misyonudur. Çocuklarıyla vakit geçirmeyi sever. Daha da kıymetlisi kendisinden kat be kat büyük yırtıcılar yuvaya saldırmaya çalıştığında bir canavara dönüşür ve ailesini kanının son damlasına kadar korur.

46c51f0dd692fdaefb45fdf00040269e8c503f02

Gece yatmak, sabah kalkmak bilmez:

Kümes hayvanı da olsa yabanî tabiatta süzülen bir yırtıcı da olsa tüm kuşların muhakkak bir uyku nizamı vardır. Hava karardığı vakit uyur, günün birinci ışıklarıyla birlikte uyanırlar. Sultan papağanı için ise bu durum biraz farklı. Sultan papağanı uyuyor, hem de çok uyuyor. Bazılarının günde 14 saate kadar uyuduğu görülmüştür. Bu yüzden çok fazla uyuyan bir sultan papağanınız varsa tasa etmeyin, bırakın uykusunu alsın.

Sultan papağanı ıslık çalarak mükemmeller yaratabilir:

Vahşi tabiattaki pek çok canlı üzere sultan papağanlarında da ilgi çekmeye çalışan erkeklerdir. Bu ilgiyi konuşarak çekmeye çalışırlar. Özellikle çiftleşme devrinde bu sesler hayli etkileyici olabilir. Normal devirde evcil bir sultan papağanı da ıslık çalar. Konuşabilirler fakat asıl usta oldukları alan ıslık çalmaktır. Hatta kimi sultan papağanları sık sık tıpkı şarkıyı dinlerlerse bu melodiyi ıslıkla başarılı bir halde çalabilirler. Düzgün bir eğitimle kendinize küçük bir koro oluşturabilirsiniz.

df5426eb13b4704f570ffcd860bca1f6a0855dea

Sultan papağanlarının pek çok farklı renk versiyonu vardır:

Sultan papağanı denilince herkesin aklına birinci olarak sarı saçlı ve kırmızı yanaklı olan versiyon geliyor. Fakat bu canlıların daha pek çok farklı renk versiyonu vardır. Farklı renk versiyonları çiftleştikçe ortaya çok daha farklı varyasyonlar çıkmaktadır. Bunlar ortasında gri renkliler, kırmızı gözlüler, koyu ayaklılar ve hatta pembe renkliler vardır. Tabiatta elbette bu kadar çok versiyon yok fakat evcil olarak beslenip de farklı varyasyonlar birleşip yavruladıkça renkler gerçek bir cümbüşe dönüşmektedir.

Eğer bir sultan papağanı besliyorsanız sistemli veteriner denetimlerini ihmal etmeyin:

Sultan papağanlarının en az kediler ve köpekler kadar uygun bakılması gerektiğini söylemiştik. Bu bakım sadece onu yeterli beslemek değil, tıpkı vakitte nizamlı olarak da veterinere götürmektedir. Sultan papağanları ve öteki kuş cinsleri yaşlandıkça böbrek yetmezliği, atardamar sertliği, artrit üzere hastalıklar geliştirmeye başlarlar. Geç fark edilirse maalesef sonu makus olabilir. Bu nedenle sultan papağanları tertipli olarak veteriner denetimine götürülmeli ve kan testi, röntgen üzere denetimlerden geçirilmelidirler.

Sevimli görünüşleri ve son derece zeki hareketleriyle hem dünyada hem de ülkemizde en sevilen evcil kuş çeşitlerinden bir tanesi olan sultan papağanları hakkındaki bilimsel gerçeklerden bahsederek bu canlıları daha yakından tanımaya çalıştık. Sultan papağanlarını seviyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.