Ulusal basındaki haberlere nazaran, Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi, Hindistan’ın 5 Ağustos 2019’da Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının 3 …
Ulusal basında çıkan haberlere göre, 5 Ağustos 2019’da Pakistan Devlet Başkanı Alvi, Hindistan’ın Jammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının üçüncü yıldönümünde bir açıklama yaptı.
Hindistan’ın 5 Ağustos 2019 tarihli Kararının çok sayıda BM Güvenlik Konseyi yasasını ihlal ettiğini vurguladı. Bölgede Birleşmiş Milletler himayesinde
referandum yapılması çağrısında bulunan kararlarda Alvi, Keşmir halkıyla omuz omuza durmaya devam edeceklerini kaydetti ve dünyaya Yeni Delhi arasındaki sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulundu.
Hindistan’ın İslamabad’ı desteklemeleri ve Hindistan’ın Türkiye’deki insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulması için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu. Başbakan Şahbaz Şerif, 5 Ağustos 2019’da Twitter’dan yaptığı açıklamada, “HİNDİSTAN’IN ADIMLARI YASAL DEĞİL” vurgusu yaparak, Hindistan’ın eylemlerini yasa dışı ve tek taraflı olarak nitelendirdi. Tartışmanın “korkuya karşı cesaret, zorbalığa karşı fedakarlık ve umut savaşı” olduğunu kaydetti. büyük engellere rağmen”.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “900.000 Hint güvenlik gücüyle Jammu Keşmir’in dünyanın en militarize bölgesi olduğu” vurgulandı.Açıklamada, 5 Ağustos 2019’dan bu yana “650 Jammu Keşmirli öldürüldü ve bunlardan 130’u öldürüldü” belirtildi. CAMMU KAŞMİR’İN ÖZEL STATÜSÜNÜN KALDIRILMASI 5 Ağustos 2019’da Hindistan, Anayasa’nın 370. Maddesini yürürlükten kaldırdı. 5 Ağustos 2019’da Jammu
‘de yarım asırdan fazla bir süredir Keşmir’e ayrıcalık tanıyarak eyaleti ikiye böldü. 31 Ekim 2019’da Jammu Keşmir ve Ladakh, Birlik Bölgesi statüsüne sahip resmi olarak iki bölgeye ayrıldı.
Kararın ardından Hindistan güvenlik güçleri, güvenlik operasyonlarını ve Cammu Keşmir halkına yönelik baskıları yoğunlaştırdı, sokağa çıkma yasağının yanı sıra internet, telefon ve ulaşım kısıtlamaları getirdi, bölgedeki yönetici ve yerel parti üyelerini tutukladı. Jammu ve Keşmir, kendi eşyalarını çıkarabilme ayrıcalıklı bir konumdaydı.Bu özel statünün bir kısmı, yabancıların
bölgeye yerleşmesine ve mülk sahibi olmasına izin vermeyen vatandaşlık yasasıydı.